onsdag 14. mars 2007

Ferieskole; Eugenio Espejo


Uka etter Carnéval startet jobbingen for fullt. Vi har nå forskjellige ferieskoler vi skal være med på frem til påske. Først ut var yrkesskolen Eugenio Espejo. Dette er en av samarbeidsskolene til misjonsalliansen som må sies å være en solskinnshistorie. Over er vi på vei til skolen som ligger i slumområdet Paraiso de la Flor. Her nede liker de vimpler og vimplen på bildet reklamerer for ferieskolen og selve skolen som åpner for innskriving. Her nede vokser slummen raskt, og de første som slår seg ned bygger i bambus. Når de så får penger begynner de å bygge om huset til betong/leca. Derfor er ofte ytterkantene av slummen i bambus, og selvfølgelig de områdene "i vannet" der husene står på påler. Der vi jobbet nå var det en miks av bambus og murhus.


Nå nærmer vi oss skolen. De gatene der bussen går ofte og veien forsvinner med en gang det regner, trengs å bli asfaltert og her er den faktisk det, noe som ikke er regelen. Foran oss er det en tankbil som kjører ut drikkevann. Dette vannet er ikke så rent som de vi får på flaske, men på jobb er det det vi får om vi får vann på skolen. Til nå har det gått greit.

Nå står vi utenfor skolen. Den har fire linjer som jeg har forstått; frisør, "skjønnhetspleie", elektronikk og mekaniske-fag. Under ser du en del av skolen som ennå er i bambus. Tok noen bilder av det som hang på veggene. Bilene blir brukt i undervisningen på mekaniske fag, men det var ikke mye igjen av dem..




Elektronikk utstyr..

På denne skolen skulle de ha fire grupper med elever. Hver gruppe var på rundt 30 elever. Vi skulle sirkulere på disse og male veggene i klasserommene med temaene; Galapagos, Jungelen og fjellet. Første dagen ble det totalt kaos og maling overalt.. Påfølgende dager stolte vi ikke så mye på organiseringen til lærerne og kjørte en strammere linje. Jentene stod for malingen, mens vi gutta lekte med de som ikke skulle male akkuratt da. Her er Tove i en lang diskusjon med en ung og lovende maler som ønsker hele spannet med maling og ikke bare en kopp.. (No de verdad).Elevene likte virkelig å male, og vi ble bedre og bedre til å lede arbeidet, så tilslutt ble det et ok resultat.

Vi lekte mange leker med elevene. De skal ikke så mye til for at de koser seg og har det gøy. Helst vil de spille fotball, men det blir umulig hele tiden og noen ønsker det ikke i det hele tatt. Derfor ble det mange KRIK-leker denne uken. Fotball ble det i slutten av dagen, når solen var virkelig sterk og jeg ble helt utslitt.. Ble bare kalt "Profé" (proffen)...

Siste dagen ble det mye skriving av navn og hilsner. Følte oss som superstjerner!! Er ganske svett på bildet under..

Ungene var bare herlige! Rart å si farvel til dem. På hver skole er det noen som kommer litt nærmer inn på enn. De er så kontaktsøkende og ekte glede møter oss hver gang vi kommer, smiler til dem, løfter på dem eller henvender oss til dem. Andre er innesluttet og ikke så lette å få kontakt med, men når det skjer så ses raskt en person som trenger oppmerksomhet, selvtillit og kjærlighet. Mye å gjøre her nede. Enkelte inntrykk glemmer jeg aldri.

Under er alle de som kunne klare å få plass mot den ene veggen. Bak er jungel temaet, det første forsøket vårt.. Ikke bli lurt av klærne, for her går alle fint kledd, selv om de bor i slummen. Forstår ikke hvordan de klarer å holde klærne rene. De har vel en mamma eller en kone.

Ingen kommentarer: